EKREM DUPANOVIĆ, marketinški stručnjak u zemljama regije

Ekrem Dupanović

EKREM DUPANOVIĆ, izdavač i glavni urednik portala Media Marketing, autor Kreativnog portfolija, autor i inicijator projekta Woman.Comm Club

Počeo je raditi u reklamnoj industriji prije 52 godine. Prvih 15 godina je radio u ekonomsko-propagandnom programu Radio Sarajeva (1970-1985), a zatim prelazi u marketinšku agenciju OSSA, u kojoj je pet godina vodio tim za sportski marketing. Godine 1990. imenovan je za direktora jugoslavensko-švicarske marketinške agencije IMS/STUDIO 6 Yugoslavia, koju su zajedničkim ulaganjem osnovale agencije OSSA i IMS/STUDIO 6 Lausanne. Ubrzo nakon osnivanja potpisuje ugovor sa jugoslovenskom vladom i IMS/STUIO 6 Yugoslavija postaje prva službena agencija jugoslovenske vlade na čijem je čelu bio Ante Marković.

Radio je na sponzorskim projektima velikih međunarodnih događaja, kao što su Zimske olimpijske igre Sarajevo 1984, Finale Svjetskog kupa u skijanju Sarajevo 1987 (direktor marketinga), Europsko prvenstvo u atletici „Split 1990“ (direktor marketinga), Svjetsko prvenstvo u skijaškim skokovima „Planica 1994“ itd. Vodio je sponzorstvo Monike Seleš od pionirskih dana do  ženskog teniskog reketa broj 1 u svijetu.

Pokrenuo je i prve projekte sponzorstva u kulturi i umjetnosti. Agencija koju je vodio bila je dvije godine marketing agencija Sarajevske filharmonije.

Po početku rata u Bosni i Hercegovini osniva svoju agenciju Futura Media sa sjedištem u Sarajevu. Godine 2003. počinje uređivati i izdavati magazin Media Marketing, a 2011. i portal Media Marketing, danas najrelevantniji medij komunikacijske industrije Adriatic regije. Jedno je vrijeme izdavao i uređivao portal Art&Business koji se bavio sponzorstvom u kulturi i umjetnosti.

Autor je pet knjiga. U prosincu 2016. godine objavio je knjigu The Best of Adriatic Creative Directors u kojoj je na 380 strana predstavio 26 najuspješnijih kreativnih direktora Adriatic regije i 130 njihovih najboljih kampanja. U prosincu 2017. godine je izašla knjiga Hotel Jugoslavija autobiografskog karaktera. U travnju 2018. godine objavljena je knjige Kreativni portfolio 01 – Najbolje u oglašavanju Adriatic regije u 2017. godini, koju je pripremio zajedno sa svojom kćerkom Asjom. U knjizi je na 400 strana predstavljeno 160 komunikacijskih kampanja koje su u 2017. godini nagrađene na nacionalnim i regionalnim festivalima. U ožujku 2019. sa Asjom objavljuje i drugu knjigu Kreativni portfolio sa kampanjama koje su osvojile festivalske nagrade u Adriatic regiji (146 kampanja, 420 strana), a u ožujku 2020. objavljuje i treći Kreativni portfolio. Zatim su slijedile četvrta i peta knjiga. U pripremi je šesta!

Vrlo je posvećen mladim ljudima i nastoji im pružiti podršku u realizaciji uspješnih karijera. Jedan od značajnijih projekata Media Marketinga je The Young Leaders for Tomorrow. Prije pet godina okupio je 50 mladih lidera u Mokrinu, u kampu Baneta Brkljača, a u lipnju prije tri godine isto je učinio i na Japodskim otocima kod Bihaća gdje je okupio 80 sudionika i predavača. Protekle dvije godine nije okupljao mlade lidere zbog koronavirusa, ali projekt će se nastaviti sigurno.

Prije tri mjeseca osnovao je sa Irenom Miličević Vukoja Woman.Comm Club s namjerom da udruži žene u komunikacijskoj industriji BiH kako bi se pokrenule neophodne promjene u industriji koja iz godine u godinu slabi. Žene imaju moć i snagu da to naprave. Odaziv žena je fantastičan. 25. i 26.10. bit će održana prva Woman.Comm konferencija sa 12 fantastičnih predavačica među kojima su Jennifer Raiser (Burning Man, Nevada), Nina Lalić (Brend Manifesto, San Francisco), Milena Garfield, Washington itd.). Večer između dva konferencijska dana bit će održana svečanost Woman.Comm of the Year.

Iako na plećima nosi već 72 godine života, Ekrem još dosta toga želi (i može) uraditi za komunikacijsku industriju ne samo u Bosni i Hercegovini već i u cijeloj Adriatic regiji.

Media Marketing: www.media-marketing.com

 

Ekrem Dupanović uvodni trailer

1
Ekrem Dupanović – Skill Box trailer

1.lekcija

1
Predstavljanje
07:17

2.lekcija

1
Mladost Sutjeska 1970
04:00

3.lekcija

1
Maldororov tramvaj
04:31

4.lekcija

1
Richard Burton – film Sutjeska, redatelj Stipe Delić, 1793.g
06:20

5.lekcija

1
Svi zimski olimpijski gradovi
10:05

6.lekcija

1
Monika Seleš
09:46

7.lekcija

1
A’90
07:52

8.lekcija

1
Vrijeme promjena i prezentacija 100 najvećih direktora
17:57

9.lekcija

1
World Economic Forum u Davosu, 1996.g.
15:37
Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.