IVAN PANDŽIĆ I DENIS MAHMUTOVIĆ, novinari

IVAN PANDŽIĆ
Oduvijek se htio baviti novinarstvom. Oduvijek je volio prenijeti ono što zna mlađim kolegama, drugima koji se nisu susreli s onim čime se on susreo. Bacili su ga u vatru i tako je krenuo. A od malih priča ima želju napraviti velike.
Ivan Pandžić je diplomirani novinar koji piše za 24sata. Ove godine je dobio dvije nagrade Hrvatskog novinarskog društva koje su dodijeljene za radove u 2020. godini. Kolega su ga izabrali za nagradu “Novinar godine”, te je za niz odrađenih tema dobio i nagradu za istraživačko novinarstvo “Jasna Babić”.
Pandžić je rođen 1980. godine, osnovnu školu je završio u Gunji, a srednju u Gimnaziji Županja. Upisuje se na studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti 1998. godine, a nakon tri godine počinje raditi honorarno u gradskoj rubrici Večernjeg lista. Bavio se gradskim temama i tu pokazao sklonost prema istraživačkom novinarstvu i otkrivanju malverzacija u Zagrebu. Od 2005. godine je radio u Poslovnom dnevniku, a iz njega 2011. godine odlazi u Nacional. Kratko je radio i novinama 21. stoljeće kao novom projektu koji nije zaživio na tržištu. Od 2013. godine piše za 24sata.
Bio je jedan od izabranih mladih novinara koji su prošli dodatno obrazovanje u agenciji Reuters u Londonu i Berlinu. Suautor je knjige “Ja, Milan”, neautorizirane biografije pokojnog gradonačelnika Milana Bandića koja je poslužila kao podloga i inspiracija Dariju Juričanu za film “Kumek”.
Uže područje interesa su mu politika i gospodarstvo, odnosno njihove anomalije, od korupcije, namještanja natječaja, do netransparentnog i nezakonitog zapošljavanje i trošenje javnog novca.

DENIS MAHMUTOVIĆ
– Uvijek sam se htio baviti nečim što je društveno korisno. Privlačila me mogućnost da mogu promijeniti svijet i to gledati u realnom vremenu. –

Rođen 30. srpnja 1987. u Splitu, Denis kaže da je bio nemoguće dijete, spreman zaviriti u svaku rupu i potući se za svaku sitnicu. Valjda mu je nešto od toga ostalo i danas. Odlikaški je odradio osnovnu školu, dočekao gimnaziju i jedva jedvice prošao prvu godinu (to su njegove riječi 🙂 ).
– Pubertet me snažno udario. Od tada su uslijedili popravni ispiti i kampanjsko učenje, a jedini predmet u kojem sam dobivao dobre ocjene bio je hrvatski jezik. Pokušao sam upisati kroatistiku i povijest na Filozofskom fakultetu u Splitu, a da se uopće nisam pripremio za prijemni ispit. Naravno, nisam uspio. Završio sam u vojsci, a zatim na studiju prava gdje sam spektakularno neuspješno potratio tri godine, da bih se na kraju skrasio u Mostaru, a zatim u Zagrebu. Ipak, nekako sam zgotovio fakultet i stekao zvanje nastavnika hrvatskog jezika. Paralelno, uz školovanje, godinama sam radio kao konobar, od bajkerskih barova do pljesnivih ćumeza, okružen ekipom koju jedna čaša viška ili krivi pogled dijeli od sukoba. Ni ne znajući, tu sam se počeo kaliti u novinarskom zanatu jer, ako se u sitnim satima naučite nositi s alkoholiziranom ruljom, korumpirani političari vam kasnije dođu kao naručeni. – opisao je Denis svoje početke.
Naposljetku, prije nešto više od četiri godine, nakon što sam dobio dijete i shvatio da prosvjetni poziv ipak nije za mene, odlučio sam se javiti na natječaj za posao na portalu Index. Natječaj je uvjetovao tri vijesti, za provjeru opće pismenosti i znanja. Nisam tada uopće znao kako se one pišu pa sam za pomoć zamolio suprugu, inače diplomiranu novinarku. Poslao sam ih. Prošao sam.- nastavio je Denis objašnjavajući svoj put koji ga je doveo do mjesta gdje se nalazi danas. Do mjesta zašto smo ga i zvali za predavača Skill Boxa.

Od tada sam proveo dane, tjedne i mjesece učeći kako se radi ovaj posao. Od osnova. Polako sam napredovao, rad na desku me sve manje zanimao, a sve više sam se počeo koncentrirati na reportaže i istraživačko novinarstvo. U međuvremenu, nakon dvije godine Indexa, prebacio sam se u redakciju 24sata i nastavio raditi. Isplatilo se. – pojasnio je Denis, a mi ćemo samo dodati da je dosad, tri godine zaredom, dobio tri nagrade za najbolje reportaže na FraMaFu Festivalu reportaža i HND-ovu nagradu za najboljeg internet novinara u 2020. godini.
On će skromno za sebe reći da se i dalje doživljava kao početnik ali i da uživa u svakom trenutku ovog suludog posla.

Ivan Pandžić i Denis Mahmutović uvodni trailer

1
Ivan Pandžić i Denis Mahmutović – Skill Box trailer

1.lekcija

1
Predstavljanje
05:04

2.lekcija

1
Istraživačko novinarstvo
09:00

3.lekcija

1
Novinar i istraživački novinar
09:00

4.lekcija

1
Potraga za temom, kopanje, istraživanje
12:14

5.lekcija

1
Pouzdan izvor
08:37

6.lekcija

1
Blef i demanti
04:27

7.lekcija

1
Strah, zaštita, sigurnost
07:10

8.lekcija

1
Etika
07:48

9.lekcija

1
Sloboda medija
07:08
Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.